Galeta Unu
Geleneksel olarak et, tavuk, balık ve sebze gibi ürünlerde kaplama amacıyla kullanılan galeta unu, günümüzde modern endüstriyel tesislerde üretilmeye başlanmıştır. Ülkemizde de bu alanda uzmanlaşmış işletmeler bulunmaktadır.
Galeta unu üretiminde öncelikle buğday unu, su tuz , ekmek katkı maddeleri, ekmek mayası ve doğal renklendiriciler kullanılarak ekmek üretilir. Ardından, bu ekmek özel bir prosesten geçirilerek, kurutulur ve son olarak da değirmende öğütülür.
Galeta unu, partikül büyüklüğüne ve galeta ununun rengine göre çeşitlere ayrılır. Beyaz ve açık sarıdan, koyu turuncuya dek uzanan renk çeşitleri mevcuttur.
Önemli faktörlerden biri de, galeta unu ile kaplanmış gıdaların kızartılması esnasında çektikleri yağ oranıdır. Metilselüloz içeren galeta unları ile kaplı gıdaların kızartma esnasında yağ çekme oranları % 30 civarında düşürülmektedir. Bu da, sağlıklı gıda konseptine uygun ve tüketiciler tarafından tercih edilen bir özelliktir.
Paket Gramajları: 10 gr, 40 gr, 100 gr, 250 gr, 1 kg, 25 kg
Kakao
Sıcak iklimlerde yetişen bir ağaçtır. Badem biçimi tanelerinden, kahve gibi içecek olarak kullanılan çikolata yapılan bir un çıkarılır.
Kakaonun Sağlığa Yararları
Kakao, çok faydalı, bol kalorili bir besindir. Bileşiminde % 40 karbonhidrat, % 22 yağ, %18 protein vardır.
Kahvede olduğu gibi kakaoda da “kafein” vardır. Bu bakımdan kakao da beyin ve sinir üzerine uyarıcı bir etki yapar. Ayrıca kakaoda “teoloromin” denilen bir madde vardır ki bundan da idrarı söktüren vücuttan zehirleri dışarı atan böbrekteki iltihapları iyileştiren ilaçlar yapılır.
Bu bakımdan kakao faydalı bir içecektir. Yalnız kahve gibi kakaonun da fazlası zararlıdır hele ki hafif besinler almak zorunda olanlar bu yağlı maddeden kaçınmalıdırlar.
Paket Gramajları: 10 gr, 40 gr, 100 gr, 250 gr, 1 kg, 25 kg
Çörek Otu
Türkiye’nin hemen hemen tüm bölgelerinde ve dünyanın birçok ülkesinde yetişen ince yapraklı, yaklaşık 40 cm boylarında otsu tarla bitkisidir. Çörekotu diye kullandığımız küçük siyah tanecikler; bu bitkinin dallarında yetişen kapsül içindeki tohumudur.
Birçok vitamin ve vücuda faydalı molekül ihtiva etmektedir. Bunların içinde thymoquinon ve nigellon bağışıklık sistemi üzerinde etkili olduğu bilinmekte ve bağışıklık sistemini güçlendiren bazı ilaçlarda hammadde olarak kullanılmaktadır.
Çörek Otu Faydaları
Çörek otu kullanımı bağışıklık sistemini güçlendirir.
Cancer ImmunoBiology araştırma merkezi tarafından yapılan çalışmada, Nigella sativa da kemik iliği ve bağışıklık hücrelerini artırıcı bir madde tespit edilmiştir.
Antioksidan özelliği vardır.
İltihap oluşumunu engelleyici etkisi vardır.
Çörek otunun içindeki iltihap önleyici madde eklem iltihabı için yararlıdır.
Prostat ve meme kanserini yavaşlatıcı etkinliği bulunur.
Karaciğeri koruyucu özelliği çörekotu faydaları içindedir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırma karaciğer kanserine karşı koruyabileceğini göstermiştir.
Kandaki şeker miktarını düşürücü etkisi vardır. İnsülin salgılamasını sağlayan pankreasta beta hücrelerini harekete geçirdiği gözlemlenmiştir.
Almanya’da yapılan bir araştırma çörek otunun alerjik rahatsızlıklarda kullanılabileceğini göstermiştir.
Almanya’daki araştırmada bronşitli astım, allerjik astım, bahar nezlesi rahatsızlıklarına yönelik yapılan çalışmada çörektonun ciddi oranda fayda sağladğı gözlemlenmiştir.
Mide zarını tahriş eden etkenlere karşı mide zarını korur.
Çörek otunun kullanımı nefes borusu adalesini genişletme etkisinden dolayı nefes darlığında yararlıdır.
Paket Gramajları: 10 gr, 40 gr, 100 gr, 250 gr, 1 kg, 25 kg
Mahlep
10 m’ye kadar boylananbeyaz çiçekli bir ağaçtır.Avrupa ve Doğu Akdeniz ülkelerinde yaygındır.
Kullanıldığı Yerler
Kurutulan meyveleri baharat (Mahlep) olarak kullanılır. Özellikle hamur işi pastalara kendine has hoş bir koku vermektedir. Meyvelerin içindeki sert kabuklu tohumlar yaygın biçimde baharat olarak kullanıldığı gibi ayrıca kuvvet verici balgam ve idrar söktürücü ilâç ve afrodizyak olarak da değerlendirilir.
Mahlebin Faydaları
İdrar söktürücüdür.
Tonik etkisi vardır.
Afrodiziyak olarak kullanılır.
Astım balgam sökücü olarak kullanılır.
Prostat büyümesinde
Şekeri düşürmede faydalıdır
Paket Gramajları: 10 gr, 40 gr, 100 gr, 250 gr, 1 kg, 25 kg
Beyaz Haşhaş
Gelincikler familyasındandır. Yaprakları yumurta şeklindedir. Uca doğru sivri tabanı kalp şeklinde olup gövdeyi sarmıştır. Kenarları derin dişli, mavimsi yeşil veya grimsi yeşil renktedir.
Yetiştiği yöreye göre boyu 1,5 metreye bulabilir. Yukarıya doğru çatallaşır ve uzun bir sap üzerinde çiçek acınca doğru bir hal alır. Çiçeklerinin mavimsi yeşil, tabana doğru kırmızımsı iki adet kupa yarığı bulunur ve çiçek acınca bu yapraklar dökülür. Taç yaprakları dört adet beyaz, pempe, eflatun veya kankırmızısı olabilir. Ortada bir göbek ve etrafında döllenme tozlukları bulunur. Çiçeklerinin solup dökülmesinden sonra ortadaki göbek büyüyerek küre veya fıcı şeklini alır. Kapsülerinin beyaz süt gibi bitki özü akar ve sıvı bir gün sonra esmerimsi yapışkan bir madde haline gelir. Buna Afyon (Opium) denir.
Faydaları : Hekimlikte; ağrı ve sancıları dindirici ve ishal kesici olarak kullanılır.
Yağı, mesane iltihabında, raşitizmde, sıraca hastalığında ve kabızlıkta kullanılır.
Tohumu çeşitli yiyeceklere ekilir.
Paket Gramajları: 10 gr, 40 gr, 100 gr, 250 gr, 1 kg, 25 kg
Mavi Haşhaş
Haşhaşın Faydaları:
* Başta diş ağrıları olmak üzere vücuttaki ağrı ve sancıları kesmek için harici olarak kullanılır. Henüz tamamen olgunlaşmadan toplanır, içindeki tohumlar çıkarılır ve hafif sıcaklıkta kurutulur. Daha sonra kurutulmuş haşhaş başları suyla kaynatılarak ilaç haline getirilir. Bu ilacın hafif ağrı kesici ve uyutucu etkisi vardır. Bu nedenle gargara olarak diş ağrılarına, içilerek vücudun çeşitli yerlerindeki hafif ağrılara ve küçük çocuklara uyutucu olarak kullanılabilmektedir.
* Haşhaş yağı, mesane iltihabında, raşitizmde, sıraca hastalığında faydalıdır.
* Haşhaş tohumları kalp hastalarına iyi gelir.
Haşhaşın Zararları:
İçilme suretiyle olan kullanım bilhassa küçük çocuklarda ölümle sonuçlanabilen zehirlenmelere yol açabileceğinden, tehlikelidir.
Santral sinir sistemini etkiler tansiyon düşer. Kalp atışları da yavaşlar.
Bağırsaklardaki hormon sistemine etki ile barsak hareketlerini yavaşlatır.
Uyuşturucu Etki % 90 oranında zihin bulanıklığı gelişir.
Mantıklı karar verme, belirli bir fikre konsantrasyon yeteneği azalır. Hareketlerde azalma, harekete karşı isteksizlik ve çevreye ilgisizlik olur.
Cinsel istek ve gücü azaltır.
Bulantı Kusma bu etki beyindeki merkezler yolu ile ortaya çıkar.
Paket Gramajları: 10 gr, 40 gr, 100 gr, 250 gr, 1 kg, 25 kg
Hindistan Cevizi
Hindistan cevizi, kumlu topraklarda, uzunlamasına ağaçlarda yetişen tropikal bir meyvedir. Bilinen ilk oluşum 15 milyon yıl önceye rastlamaktadır. Hindistan cevizinin kabuğu yaş iken yeşil renklidir. Kurutulmuş hindistan cevizinin kabuğu koyu kahverengi renktedir. Ağacından kopan Hindistan cevizi hem yaş olarak hem de kuru olarak kullanılabilmektedir.
Yetiştirildiği yerler
Tropikal iklim bölgelerinin tamamında yetişmekle birlikte özellikle Sri Lanka, Tayland, Malezya ve Fildişi sahillerinde üretilmektedir.
Faydaları
Hindistan Cevizi çok besleyici, güçlendirici ve şişmanlatıcı bir besindir.
Yüksek oranda fakat kolayca sindirilebilen yağ içerir.
Vücut bu yağdan diğer yağlara nazaran daha kolay yararlanır.
Bu yağ hem fiziksel hemde kimyasal özelliği bakımından tereyağına çok benzer.
Hindistan Cevizi bütün amino asitleri içeren yüksek kalitede protein içeriğine sahiptir.
Potasyum, sodyum, magnezyum, ve sülfür açısından da zengin bir besindir.
Kurutulmuş hindistan cevizinin enerji değerleri oldukça yüksektir.
Her 100 gram Hindistan Cevizi 662 kalori içerir.
Tek bir hindistan cevizinin suyu vücudun günlük beslenmesi için gerekli olan C vitaminini yeterli bir oranda karşılar. Ayrıca, B grubu vitaminlerinide içerir.
(Niasin, pantotenik asit, biotin, riboflavin, folik asit, tiamin, pyridoxin).
Suyu ayrıca sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, fosfor, sülfür ve klorda içerir. Olgunlaşmış kuru bir hindistan, cevizi midedeki fazla asit problemlerinin tedavisinde de etkilidir ve hastada rahatlama sağlar.
Paket Gramajları: 10 gr, 40 gr, 100 gr, 250 gr, 1 kg, 25 kg
Susam
Susam,Susamgiller familyasından, sıcak bölgelerde yetişen, bir yıllık, yağ veren otsu bir bitkidir. Çiçekleri beyaz veya kırmızı, sarıyla karışık alacalı beyazdır.
Susam Faydaları:
* Susam karın ağrısını giderir.
* Kemik erimesine karşı faydalıdır.
* Hazmı kolaylaştırarak kabızlığı giderir.
* Susamın gaz söktürücü özelliği vardır.
* Vücuda enerji verir.
* Cinsel gücü artırır.
* Karaciğer hastalıklarına karşı faydalıdır.
* Antioksidan özelliği ile kansere karşı koruyucudur.
* Böcek sokmalarına karşı faydalıdır.
* Böbrek iltihaplarını gidermeye yardımcı olur.
* Susam yağı, safra taşlarının düşürülmesinde faydalıdır.
* Nefes darlığı ve bronşite iyi gelir.
Susam Nasıl Kullanılır:
Susam simit ve pastaların üzerinde kullandığımız bir baharattır. Susam tohumları ve tohumlardan elde edilen yağ çeşitli amaşlarla kullanılır. Susam ezilerek tahin elde edilir. Tahin helvası yapımında kullanılır. Susam yağı cilt ve saç bakımında kullanılır.
Paket Gramajları: 10 gr, 40 gr, 100 gr, 250 gr, 1 kg, 25 kg
Tarçın
Defnegillerden bir ağacın kabuklarının soyularak boş rulo şeklinde kurutulmasıyla tarçın elde edilir.Güney Asya,Orta Amerika,Brezilya’da yetişir.Çubuk veya toz halinde kullanılır.
KULLANILDIĞI YERLER:
Tarçın yurdumuzda genellikle sütlü veya hamur tatlılarında,şekerlemelerde,pasta ve bisküvilerde,pudinglerde,bozo ve salep,şeytan kahvesi gibi içeceklerde,tatlı ekmeklerde kullanılmakla birlikte kaynatılarak çay olarakta içilmektedir.
KULLANIM AMACI:
Tat,koku vermek ve çeşniyi artırmak amacıyla yiyecek ve içeceklere ilave edildiği gibi,kaynatılarak çay olarak halk arasında kimi rahatsızlıklar için kullanılmaktadır..
Tarçının kabuğunda kokulu ve uçucu bir yağ bulunmaktadır.Kabukları dövülüp toz durumuna getirildiğinde yağının uçması sonucu kokusunu çabuk kaybettiğinden kabuk parçaları şeklinde satın alınmak ve cam kavanozlarda saklanmalıdır.Kabuk ve toz halde kullanılır.Kullanılacağı zaman öğütülmesi kokusunun daha keskin olmasını sağlar..Genellikle yiyeceklerin hazırlanmasında ve servsilerinde toz halde kullanılmakla birlikte içeceklerin hazırlanmasında kabuk tarçından yararlanılır.
FAYDALARI:
>Tarçın ferahlık verir ve iştah açar.
• Bitki çaylarına güzel tat ve renk vererek içimlerini kolaylaştırır.
• Aç karnına alındığında iştah kesici özellik gösterir.
• Barsakları yumuşatıcı ve kabızlık önleyici etkisi vardır.
• Çiçekleri lapa olarak çıbanların üzerine uygulandığında çıbanın olgunlaşmasını ve iyileşmesini sağlar.
Paket Gramajları: 10 gr, 40 gr, 100 gr, 250 gr, 1 kg, 25 kg
Ammonia
Wheat starch
Mastic gum
Breadcrumbs
Semolina
Cocoa
Carbonate
Cream Tartar
Corn starch
Corn flour
Sprinkles
Rice flour
Powdered sugar
Sahlep
Milk powder
Sugar vanilla
Vanilla stick
Vanilla pure